## How do you solve a train problems in math?

If both trains leave the station at the same time, how far apart will they be at the end of two hours? Train A traveled 120 miles, and train B traveled 140 miles. Because they’re traveling in the same direction, you subtract to find the distance between them: 140 – 120 = 20.

## How do you solve the problem with two trains?

Solution: Two trains means two distance formulas: DA = rA tA and DB = rB tB. Your first goal is to plug in any values you can determine from the problem. Since Train A travels 95 mph, rA = 95; similarly, rB = 110.

**How long will it take for two trains to meet?**

The speed of the 2 trains are 50 mph and 70 mph and coming towards each other. So over all they cover 70+50=120 miles in a hour . In order to meet/crash 300 miles they will require 300/120=2.5 hours.

**How is train length calculated?**

Length of train = Length of platform / Difference in time x Time taken to cross the man. Or, Length of train = 175 meters.

### What is the formula D RT?

You can use the equivalent formula d = rt which means distance equals rate times time. To solve for speed or rate use the formula for speed, s = d/t which means speed equals distance divided by time. To solve for time use the formula for time, t = d/s which means time equals distance divided by speed.

### What is train problem?

Train Problems form an interesting portion of the time-distance problems. The Train Problems are a bit different than the regular problems on the motion of the objects. This is due to the finite size of the trains. As a result of the length of the trains, many interesting train problems originate.

**How do you calculate the relative speed of two trains passing each other?**

When two bodies move in the same direction then the Relative Speed = Difference of Speeds i.e for a person a sitting in a train moving with a speed of 60 km/hr in the west direction, another train which is going towards the west with a speed of 40 km/hr, will appear to move at a Speed of (60-40) = 20 km/hr.

**How far apart are the trains 1 hour before they meet?**

so one hour before they meet is 12/7 – 1 = 5/7 h. when the time is 5/7 they are 5/7 *70= 50 miles far apart .

#### How do trains pass each other?

If a single-track line is designed to be used by more than one train at a time, it must have passing loops (also called passing sidings or crossing loops) at intervals along the line to allow trains running in different directions to pass each other.

#### What are math trains?

In the mathematical area of topology, a train track is a family of curves embedded on a surface, meeting the following conditions: The curves meet at a finite set of vertices called switches. Away from the switches, the curves are smooth and do not touch each other.

**How do you calculate train speed?**

Speed of Train

- Length of the train = 150m. Speed of the train = 90 km/hr. = 90 × 5/18 m/sec.
- Length of the train = 340 m. Length of the tunnel = 160m. Therefore, length of the train + length of the tunnel = (340 + 160) m = 500m.
- Speed of the train = 90 km/hr. Speed of the train = 90 × 5/18 m/sec = 25 m/sec.